
دانلود کتاب دوباره فكر كن اثر آدام گرانت رایگان
- نویسنده: آدام گرانت
- مترجم: گروه مترجمان
- ناشر: نشر نوین
- گروه سنی: بزرگسال
- تعداد صفحه: 288
- سال انتشار: 2021 میلادی
- افتخارات: -
آدام گرانت در کتابش با عنوان دوباره فکر کن به رویکردهایی میپردازد که دستور کارشان تجدید نظر است. تجدید نظر دراعمال، افکار و روابط انسانها که وی با گردآوری شواهد مختلف در اثرش به آنها ثابت نموده است که در صورت سرپیچی از مواردی که اعلام نموده چه آسیبهایی را به خود و دیگران وارد خواهند ساخت. امروزه در جوامع گوناگون که در خود، سازمانهای متعدد را جای دادهاند با عقاید و دانشهایی منسوخ شده روبرو هستیم که اشخاص تاثیر پذیرفته از آنها اگر به بازنگری در موردشان نپردازند، موقعیتها نه تنها تغییری نمیکنند بلکه بدتر میشوند و زیانهای مالی و اجتماعی قابل توجهی را به بار میآورند.
گرانت در اثر بسیار مفیدش ابتدا به تحلیل شرایط در محیطهای مختلف پرداخته است و سپس پیشنهاداتی اساسی را ارائه نموده که دیگر هیچکس از اینکه بخواهد به اشتباه بودن یا قدیمی بودن عقیدهاش اعتراف نماید، ترس و خجالتی به خود راه نخواهد داد. دوباره فکر کن برخی از باورهای غلط را نیز اصلاح میکند. برای مثال بسیاری از مردم هنوز این عقیده را دارند که باهوشتر بودن به معنای حل کردن مسائل پیچیدهتر میباشد و باهوشها زودتر از دیگران به راه حلهای مختلف خواهند رسید، درحالی که مولف در این اثر بر روی مهارتهای شناختی تاکید مینماید که در بسیاری از مواقع اهمیتی بالاتر از هوش دارند.
شاید اینطور به نظر برسد که نویسنده از افراد میخواهد در خلاف جهت جریان آب شنا کنند اما خیلی هم این نوع تفکر در مورد صحبتهای گرانت بیراه نیست چنانکه او خودش این سوال را مطرح میکند که چطور میشود در دنیایی با تغییرات فراوان همچنان باورهای قدیمی را حمل کرد و به فکر تغییرشان نیفتاد. به طور کلی اینکه چطور میتوان تعصبات را کنار گذاشت و به اصول قدیمی که دیگر کاربردی ندارند، پایبند نبود مطلبی است که این کتاب میخواهد به خوانندگانش بگوید.
در ادامه میتوانید علاوه بر خلاصه کتاب متنی، به خلاصه صوتی کتاب دوباره فكر كن گوش دهید و آن را دانلود کنید:
آدام گرانت (Adam Grant) نویسنده آمریکایی است که درروز 13 اوت سال 1981 در شهر وست بلومفیلد ایالت مشیگان آمریکا به دنیا آمد. او که از خانوادهای تحصیل کرده پای به جهان گذاشت در ابتدا قصد داشت بسکتبالیست شود اما پس از اخذ مدرک کارشناسی خود در رشته روانشناسی سازمانی از دانشگاه هاروارد به عنوان یک روانشناس مشغول به فعالیت شد و نویسندگی را هم در ادامه فعالیتش به صورت حرفهایتر ادامه داد. «کتاب آفرینشگران» دیگر اثر پرفروش وی محسوب میشود و همچنین کتاب «ببخش و بگیر» را هم در کارنامه دارد.
کتاب آموزشی پیش رو میتواند به چند گروه برای مطالعه پیشنهاد میشود. گروه اول آنهایی هستند که دارای مشکلاتی در برقراری ارتباط با دیگران میباشند. گروه دوم افرادی هستند که نحوه برخورد با مسائل را میخواهند به نسبت قبل، متفاوت سازند و گروه سوم اشخاصی میباشند که قصد بهترین استفاده ممکن از زندگی خود را دارند.
مطالب سودمند کتاب دوباره فکر کن را میتوان با یک نگاه مناسب و البته دقیق در 9 بخش با این عناوین قرار داد:
تغییر و بازنگری لازمه ایجاد ارتباط درست
دانشمند بودن
میانه روی در جهتگیریها
ضروری بودن برخی از جداییها
چگونگی سازنده بودن تعارضها
گاهی ناسازگاری لازم است
به کلیشهها اجازه ندهید شما را گمراه کنند
پیش به سوی شنیدن
تجدیدنظر در محیطهای مختلف
هرچند والدین آنها توهینهای رکیک یا رفتارهای شنیع نداشتند اما بدون هیچ گونه واهمهای اختلافاتشان را مطرح میکردند. به جای توصیه به بچهها که نباید در حضور بزرگترها حرف بزنند آنها را تشویق میکردند که از خودشان دفاع کنند. بچهها یاد گرفتند که حرفهایشان را بزنند و نظرات دیگران را بپذیرند، دقیقاً همان اتفاقی که برای ویلبر و اورویل رایت افتاد.
وقتی برادران رایت گفتند که باهم فکر میکنند منظور اصلیشان این بود که با هم میجنگند. مباحثه، کسب و کار خانوادگی آنها بود. هر چند پدر آنها اسقف یک کلیسای محلی بود اما کتاب آتئیستها را هم در کتابخانهاش داشت و از فرزندانش میخواست که این کتابها را بخوانند و دربارهی آنها بحث کنند. جرات مبارزه برای ایدهها و انعطافپذیری برای شکست در یک مباحثه را میآموختند، آنهم بدون اینکه چیزی از ارادهشان کم شود.
همه ما نوعی نقاط کور در دانش و عقاید خود داریم. خبر بد این است که آن نقاط کور نمیگذارند نابیناییمان را درک کنیم و به همین دلیل نوعی اعتماد به نفس کاذب درباره قضاوتهایمان داریم و نمیتوانیم تجدید نظر کنیم.
خبر خوب اینجاست که با به کارگیری گونه صحیحی از اعتماد به نفس میتوانیم دیدگاه شفافتری نسبت به خودمان داشته باشیم و دیدگاههایمان را به روز کنیم.
به بیان دیگر اگر میخواهید کسی را دوباره به فکر وا دارید، گفتن اینکه عقیدهاش درست یا غلط است اصلاً مناسب نیست به جایش بهتر است به او نشان دهید که برای انتخاب گزینههای بسیار زیادی پیش رویش قرار دارد. این رویکرد مردم را تشویق میکند که به جای انتخاب احساسی و غیرمنطقی یکی از گزینهها، بیشتر برخود مسأله تمرکز کنند.
توانایی مجادله مسالمتآمیز و مفید صرفاً ما را متمدن نخواهد کرد بلکه عضلات خلاقیتمان راهم ورزیدهتر میکند. در یک مطالعهی کلاسیک علی رغم دوست داشتنیتر بودن معمارهای خلاق نسبت به همتایان کاربلد میزان ابتکار آنها کمتر از معمارانی بود که اختلافات خانگی بیشتری را تجربه کرده بودند. اغلب آنها در خانوادههایی بزرگ شده بودند که یک محیط پر تنش اما امن داشتند کما اینکه رابرت آلبرت روانشناس میگوید: خلاقهای آینده از خانوادههایی میآیند که نه محیطی سازگار و هماهنگ بلکه فضایی آکنده از تردید دارند.
اکثر ما به دانش و تخصصمان افتخار میکنیم و خیلی دوست داریم پای باورها و عقایدمان بمانیم. در یک دنیای با ثبات چنین طرز فکری منطقی خواهد بود و ثبات عقیده ما عواید قابل توجهی را به همراه خواهد داشت اما مشکل اینجاست که دنیای ما به سرعت تغییر میکند و باید معادل زمانی که صرف تفکر میکنیم برای بازنگری و اصلاح تفکراتمان هم وقت بگذاریم.
در جهانی که مدام درحال تغییر است تغییر فکر و عقیده هزینه بر است.
پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که رهبرانی که ذهنی دانشمند دارند موفقتر هستند زیرا زمانی که همه چیز به هم میریزد و هیچ چیز درست پیش نمیرود به تغییر و اصلاح مدلهای کسب و کارشان تمایل بیشتری نشان میدهند.
اعتماد به نفس از خودباوری نشئت میگیرد در حالی که تواضع، زیر سوال بردن درستی روشهایی است که پی گرفتهاید. اکثر افراد موفق از دستیابی به اهدافشان مطمئنند اما در عین حال با فروتنی به این فکر میکنند که آیا از بهترین روشها برای رسیدن به آن بهره میبرند یا خیر.
دفعه بعد که بر سر میز مذاکره نشستید به یاد داشته باشید قرار نیست در همه جنگها پیروز میدان شوید. موافقت با برخی از نکاتی که شرکایتان ذکر میکنند و پیدا کردن نقاط مشترک با آنها در واقع ترغیبشان میکند که به سمت جبههی شما حرکت نمایند.
یکی از موثرترین روشها برای از بین بردن تعصبات دیگران این است که فقط به آنها نشان دهید تا چه اندازه عقایدشان دلبخواهی و غیر عقلانی هستند.
معمولاً وقتی تلاش میکنیم تا فردی را متقاعد کنیم زیاد حرف میزنیم اما مصاحبهی انگیزشی بیشتر بر شنیدن تاکید دارد.
اگر میخواهید تیمتان در دوباره فکر کردن و اتخاذ تصمیمات جدید توانایی کسب کند، باید در محیط کارتان فرهنگ یادگیری را گسترش دهید.
نویسنده |
آدام گرانت |
مترجم |
تيم ترجمه نشر نوين |
شابک |
9786226840583 |
ناشر |
نوين توسعه |
موضوع |
روانشناسی، توسعه فردی، رهبری |
ردهبندی کتاب |
کسب و کار (علوم اجتماعی) |
قطع |
رقعی |
نوع جلد |
شومیز |
تعداد صفحه |
288 |
وزن |
272 گرم |