معرفی احمد شاملو
- معرفی نویسندگان / نویسندگان ایرانی
- مدت زمان لازم برای خواندن: 2 دقیقه
احمد شاملو، شاعر، روزنامهنگار، مترجم، فیلمساز، پژوهشگر و فرهنگنویس ایرانی، متولد روز 21 آذر 1304 و درگذشته روز 2 مرداد سال 1379 میباشد. وی که متخلص به الف. بامداد و الف. صبح بود پایهگذار شعر سپید یا همان شعر شاملویی به شمار میرود که تحصیلات مدرسهایاش به دلیل شغل پدرش که افسر ارتش بود و همواره در حال جابجایی از شهری به شهر دیگر بودند، ناقص ماند و در نهایت در دوره متوسطه آن را نیمه تمام رها کرد. آثار منتشر شده از او به زبانهای مختلفی همچون سوئدی، ژاپنی، انگلیسی اسپانیایی، فرانسوی، روسی، ارمنی، هلندی و ترکی ترجمه شدهاند.
زندگینامه احمد شاملو
شاملو چهار فرزند به نامهای سیاوش، سامان، سیروس و ساقی دارد و در زمان حیاتش، دو ازدواجش به جدایی ختم شدند تا آنجایی که در 39 سالگی با آیدا سرکیسیان که داستان عشقش به او در کتابهای مختلفش، روایت گردیده است ازدواج کرد و تا پایان عمر 75 سالهاش در کنارش زیست و لحظات فوقالعادهای را به قول خودش تجربه نمود. حیدر شاملو و کوکب عراقی نام پدر و مادر این شخصیت بزرگ ایرانی میباشند.
برخی از مهمترین آثار احمد شاملو
دیدار او با نیما یوشیج باعث شد که به شعر نیمایی هم روی آورد و شعرهایی در این سبک بسراید. او در زمان حیاتش، آثار بسیاری را از خود به جا گذاشت که به نمونههایی از آنها اشاره میکنیم:
مثل خون در رگهای من
کتاب مثل خون در رگهای من شرحی از نامههای احمد شاملو به آیدا همسرش است. کتابی که خوانندگانش را اسیر خود میکند. آن هم با دایره واژگان بسیار غنی که شاملو با خود به همراه دارد و همزمان یاس و امید را به مخاطبان انتقال میدهد و با کلامش همگان را جادو میکند. شاملو در این کتاب با عشق به آیدا میخواهد به اراده و ایمانش بیفزاید و نمیخواهد منفعل بماند بلکه حاضر است حتی از صفر شروع کند و عشق را یار و یاور خود در تمام مقاطع میداند. وقتی در لابلای کتاب قدم میزنید متوجه میشوید که مشکلات و چالشهای زندگی نه تنها عشق آیدا و شاملو را دچار مشکل نمیکند بلکه بر قدرت و قوت آن میافزاید. اینجاست که افکارتان تحت تاثیر قرار میگیرند و افقهای بلند زندگی مشترک این دو نفر را بیشتر خواهید شناخت.
ابراهیم در آتش
در آستانه
شکفتن در مه
آیدا، درخت و خنجر و خاطره
باغ آینه
لحظهها و همیشه
هوای تازه
افتخارات و جوایز دریافتی
وی در سال 1351 موفق به دریافت جایزه فروغ فرخزاد شد و در سال 1369 هم مفتخر به کسب جایزه دیدهبان حقوق بشر گردید و سومین جایزه خود را در سال 1378 با نام استیگ داگرمن دریافت کرد. همانگونه که او در دوران فعالیتش از شاعرانی همچون حافظ و نیما تأثیر پذیرفت، بعد از فوتش، خود برای شاعران معاصر، الهام بخش بوده و هست. شکسته شدن چندین باره سنگ قبر او توسط افراد ناشناس در امامزاده طاهر کرج که محل آرامگاهش میباشد از جمله وقایع ناراحتکنندهای است که اتفاق افتاده اما با همت دست اندرکاران، سنگ جدیدی، نصب گردیده است.